Skip to content

Mt Lawley 2

The footprint is mostly original, apart from increasing the size of the rear balcony thereby creating an alfresco area below; and replacing a single carport with a large double garage and store.

Every room without exception was either restored or fully renovated; with the kitchen, laundry, bathroom and ensuite being entirely gutted and replaced; and the old staircase being demolished and rebuilt due to non-compliance.

Walls throughout were realigned and repainted due to their poor condition; windows and doors were replaced with double glazing; and all openings (apart from the front entry door which is also double glazed) contain motorised roller shutters.

Existing and new cavity walls were insulated with Performa 4.0 XHD; and Anticon was installed when the entire roof was replaced. R4.01 insulation batts were fitted into the roof space, and further adding to the energy efficiency an Odyssey Roof Vent system was used.

The home contains a solar hot water unit with provision for future solar panels and battery power, along with an insulated sectional garage door, all of which contribute to the 8.4 star energy rating.

The entire face brick façade was rendered in a crisp white, and new screen walls with infill panels were constructed.

Out of the extensive renovations, the beautifully appointed modern masterpiece “Le Petite Maison Blanc” was born.

Next door and sharing a common wall is a mirror image of “Le Petite Maison Blanc” which also underwent renovations in 2017 and was transformed into a Hamptons classic.

This project was the 2018 winner in its category from both the HIA and MBA, and a finalist overall for Best Alterations & Addition over all categories.

See Mt Lawley 1